In een competitieve arbeidsmarkt is het voor recruiters steeds lastiger om de juiste kandidaten aan te trekken. Een standaard wervingscampagne vol clichés is simpelweg niet genoeg om op te vallen. Dit artikel geeft je concrete tips om je wervingscampagnes naar een hoger niveau te tillen en echt onderscheidend te zijn. Van het gebruik van emotioneler taalgebruik tot het inzetten van video en het vermijden van veelgemaakte fouten. Je krijgt praktische adviezen die je direct kunt toepassen. Ontdek hoe je meer passende kandidaten aantrekt door slimme, doeltreffende keuzes te maken in je campagne-aanpak.
Meer slimme tips voor je werving?
Download ons gratis ebook ‘How to fuck up je wervingscampagne’.
Inclusief waardevolle tips en onderzoeksfeiten.
Waarom zou je meer wervingscampagne willen verbeteren?
In een arbeidsmarkt waar kandidaten de banen voor het uitkiezen hebben, is het belangrijk dat er ook daadwerkelijk iets te kiezen valt. Een kandidaat zal altijd kiezen om te reageren op iets wat hem aanspreekt. Maar als jouw wervingscampagne niet verder komt dan een standaard tekst vol clichés, dan ben je simpelweg geen optie. Door je uit te spreken en te laten zien waar jullie voor staan, geef je kandidaten wél een keuze. Je zal daardoor niet alleen meer, maar ook meer passende kandidaten aantrekken.
Hoe kun je je wervingscampagne verbeteren?
Om te leren hoe je zelf je wervingscampagne kunt verbeteren, kun je de onderstaande stappen doorlopen. Dit geeft je de juiste inzichten om al je campagnes scherper te positioneren.
1. Zorg dat je taalgebruik goed aansluit bij de doelgroep
Een veelgemaakte fout in vacature- en advertentieteksten is dat men denkt te spreken vanuit de kandidaat, maar dat eigenlijk niet doet. Dat komt omdat men vaak feitelijk vanuit de vacature praat, en daar gaat het hart van een kandidaat doorgaans niet direct sneller van kloppen.
Je moet van feitelijk taalgebruik naar emotioneel taalgebruik. Maak daarom gebruik van emotional trigger words. Dit zijn woorden die een sterke emotie oproepen bij je kandidaat. Per doelgroep en functie kunnen deze woorden verschillen. Iemand in de zorg wordt bijvoorbeeld anders geraakt dan iemand in sales. Dus ga op zoek naar termen die passen bij jouw doelgroep.
Om een voorbeeld te geven: een veelgebruikt cliché is ‘werken in een dynamische omgeving’. Dat is zo breed dat het nog steeds niks zegt. Enkele emotional trigger words die je in plaats hiervan kunt gebruiken, zijn: spannend, uitdagend, afwisselend, snel en innovatief.
2. Zorg dat je inspeelt op de kandidaat behoefte
Vacatures worden vaak geschreven vanuit de functie: wat ga je doen, wat heb je nodig, wat bieden wij? Maar dit zijn meestal zaken die allemaal vanuit de werkgever worden verteld. Daarmee weet je nog niet of dit je kandidaat ook aanspreekt. Misschien heeft jouw kandidaat wel heel andere behoeften waar je prima in kunt voorzien, maar die je niet belicht in je wervingscampagne, en dat is een gemiste kans.
Je doet er daarom goed aan om vooraf een employee value proposition (EVP) voor jezelf op te stellen. Dit is een uniek pakket aan voordelen en beloningen die jij als werkgever te bieden hebt. Dat gaat niet alleen om beloning, maar ook om bedrijfswaarden, werk/privébalans, cultuur en ontwikkelingsmogelijkheden.
Het is verstandig om hier grondig onderzoek naar te doen, bijvoorbeeld onder je collega’s. Zij vormen immers ook je doelgroep. Door onderzoek te doen ontdek je wat belangrijk is voor je doelgroep en hoe je dat moet verwoorden. Door dit te verwerken in je vacature en wervingscampagne, sluit je beter aan op de behoeften van de kandidaat en vergroot je de kans dat men reageert.
Ontdek hoe wij de kandidaat behoefte van zij-instromers vertalen naar een wervingscampagne
3. Blijf weg bij clichés
Uit onderzoek blijkt dat een van de grootste ergernissen van kandidaten clichés in vacatureteksten zijn. Toch blijkt bijvoorbeeld dat termen als ‘enthousiast’ en ‘dynamisch’ in ruim 19% van de vacatures voorkomen. Daarbij geeft twee derde van de Nederlandse werkzoekenden aan dat dergelijke ‘jeukwoorden’ het sentiment over een werkgever negatief kunnen beïnvloeden. Blijf er dus bij weg. En dat is echt niet zo moeilijk. Schrijf je tekst met clichéwoorden en zoek vervolgens op synoniemen.net naar alternatieven. Zo voorkom je dat kandidaten zich gaan irriteren aan je wervingscampagne.
4. Zorg dat het eenvoudig is om te reageren
Veel werkgevers bieden eigenlijk maar één manier van reageren, vaak met lange sollicitatieformulieren waarop niemand echt zit te wachten. En als het tegenzit, moet je eerst je hele c.v. uittypen in een veel te krap veld om vervolgens je c.v. als document nogmaals toe te voegen. Dat schiet natuurlijk niet op. Uit onderzoek blijkt dat een formulier dat langer dan vijf minuten duurt om in te vullen, leidt tot een aanzienlijke daling in reacties. Bovendien kan een formulier met 25% minder velden leiden tot wel 20% meer reacties!
Maar een kort formulier is niet het enige dat je kunt doen om het aantal reacties te verbeteren. Voeg bij een vacature altijd de contactgegevens en een foto toe van de desbetreffende recruiter. Zorg er eventueel voor dat men via een chat op de website vragen kan stellen, of beter nog, via een WhatsApp-knop.
Zelf gebruiken we vaak formulieren die aanvoelen als een chat. Daardoor kunnen we automatisch de juiste kandidaten filteren en krijgt men razendsnel antwoord of ze in aanmerking komen. Ook dit verhoogt de reactieratio enorm.
5. Maak gebruik van video
Om jezelf te onderscheiden, zou je ook wervingsvideo’s kunnen inzetten. Nog steeds maken veel werkgevers geen gebruik van video in hun recruitmentmarketing, en dat is echt een gemiste kans. De inzet van video biedt namelijk veel voordelen. Zo komt je verhaal veel beter over, krijgen kandidaten echt een beeld van de sfeer en cultuur van jouw bedrijf, en blijkt uit onderzoek dat kandidaten veel eerder geneigd zijn om te reageren wanneer je video inzet.
Daarom zijn wervingsvideo’s een standaardonderdeel van onze wervingscampagnes. We gebruiken ze niet alleen bij vacatures, maar ook op social media, met name in betaalde advertenties. Uit eigen ervaring weten we dat dit ruim 60% meer klikken naar de website oplevert dan foto’s.
Een goede wervingsvideo vertelt het verhaal van je bedrijf, het liefst vanuit het perspectief van medewerkers. Dit maakt de video authentiek en geloofwaardig voor kandidaten. Zorg ervoor dat je wervingsvideo niet te lang wordt: 60-120 seconden voor een lange versie op de vacaturepagina is meer dan genoeg, terwijl voor social media 10-30 seconden echt het maximum is.
> Meer informatie over het effectief inzetten van wervingsvideo’s lees je hier.
6. Vertel verhalen
We onthouden dingen beter als we verhalen horen. Daarom werken verhalen ook goed voor je wervingscampagne. Ga op zoek naar verhalen in je bedrijf die je employer brand en EVP ondersteunen. Die verhalen vind je bij je medewerkers. Laat hen voor de camera vertellen waarom ze voor jouw bedrijf kozen en hoe ze hun werk ervaren. Juist dan krijg je authentieke verhalen die voor kandidaten erg waardevol zijn.
7. Plaats je vacature niet alleen op social media, maar adverteer ook
Wat veel werkgevers verkeerd doen, is slechts één bericht maken van een vacature en die op hun social media plaatsen. Dit soort berichten hebben vaak een erg laag bereik en zetten daarom weinig zoden aan de dijk. Adverteer je vacature daarom ook op social media. Hiermee kom je direct en langdurig onder de aandacht van je doelgroep. Adverteren op Facebook, Instagram en bijvoorbeeld TikTok is relatief goedkoop en je bereikt al snel duizenden mensen.
8. Maak nieuwsgierig met je advertenties
Met enkel de tekst ‘vacature + functienaam’ maak je natuurlijk niemand nieuwsgierig. Toch zien we veel werkgevers hiermee adverteren. Dat is zonde, omdat je hiermee dus niet onderscheidend bent. Ga je adverteren, doe dat dan vooral met de verhalen die je hebt uitgewerkt. Video is hierbij zeer krachtig. Uit eigen onderzoek blijkt dat advertenties met video’s ruim 60% meer websitebezoeken opleveren dan foto-advertenties.
9. Zorg voor een goede aansluiting tussen je advertentie en de website
Hoe beter de overgang is tussen een advertentie en je vacature, hoe groter de kans is dat kandidaten reageren. We willen van nature het gevoel hebben dat we op de juiste plek belanden, en daarom zoeken we onderbewust naar bewijs daarvoor. Zorg dat het beeldgebruik, de kleuren en de tekst goed met elkaar overeenkomen. Wij gebruiken hiervoor altijd een langere versie van de video. Uit de langere versie halen we de advertenties, waardoor er een naadloze aansluiting is. Het voordeel is dat we in de lange versie de boodschap van de advertentie goed kunnen uitdiepen.
Conclusie
Een effectieve wervingscampagne draait om meer dan alleen een standaard vacaturetekst; het vraagt om een onderscheidende aanpak die inspeelt op de behoeften en emoties van kandidaten. In dit artikel hebben we praktische tips gegeven om je campagne te verbeteren, zoals het vermijden van clichés, gebruik maken van emotioneler taalgebruik en het inzetten van wervingsvideo’s. Door deze strategieën toe te passen, trek je niet alleen meer kandidaten aan, maar vooral de juiste kandidaten die beter bij je organisatie passen. Het gaat erom je unieke verhaal en voordelen als werkgever duidelijk te communiceren, zodat je je onderscheidt in de competitieve arbeidsmarkt.