Effectieve wervingsvideo’s maken: Gids voor recruiters

Effectieve wervingsvideo

Het maken van een effectieve wervingsvideo kan een uitdaging zijn. Je wilt dat mensen niet alleen klikken op je video, maar ook blijven kijken en uiteindelijk solliciteren. In een tijd waarin video steeds belangrijker wordt in recruitment marketing en employer branding, is het cruciaal dat je weet hoe je een sterke wervingsvideo opbouwt. In dit artikel geven we je een complete handleiding voor het maken van een succesvolle wervingsvideo, inclusief handige tips en bewezen strategieën.

Meer slimme tips voor je werving?
Download ons gratis ebook ‘How to fuck up je wervingscampagne’.
Inclusief waardevolle tips en onderzoeksfeiten.

Wat is een wervingsvideo en waarom heb je het nodig?

Een wervingsvideo is een krachtig hulpmiddel om je bedrijf en openstaande functies te promoten. Het maakt je bedrijf zichtbaar, toont de bedrijfscultuur en geeft potentiële kandidaten een kijkje achter de schermen. Wist je dat 81% van de bedrijven nu video gebruikt als onderdeel van hun wervingsstrategie? Uit onderzoek blijkt dat video’s de betrokkenheid van kandidaten aanzienlijk verhogen en de kans op een sollicitatie met 34% kunnen vergroten.

De juiste opbouw van een wervingsvideo

Een effectieve wervingsvideo heeft een specifieke opbouw die ervoor zorgt dat je doelgroep geboeid blijft. Zonder deze structuur zal je merken dat de video veel minder impact heeft. Wij gebruiken daarom altijd de opbouw: hook, story, en offer.

1. De hook: trek direct de aandacht

De hook zijn de eerste 3 seconden van je video. Deze bepalen of kijkers blijven kijken of niet. Zorg er dus voor dat je meteen de aandacht trekt door nieuwsgierigheid op te wekken of direct de waarde van de video te tonen. Geef je kijkers een reden om door te blijven kijken. Veel bedrijven maken de fout om in de eerste 7 seconden de organisatie of een persoon te introduceren, wat vaak leidt tot het afhaken van de kijkers. Een goede hook kan bijvoorbeeld een quote zijn van een medewerker die vertelt waarom hij of zij het werk waardeert.

2. De story: vertel een authentiek verhaal

Na de hook volgt de story. Dit is het moment waarop je verder ingaat op de hook en het verhaal van een medewerker verder uitdiept. Het is belangrijk om keuzes te maken, vooral bij korte video’s voor social media. Er is vaak niet genoeg ruimte om alles te vertellen, en te veel informatie kan de video onduidelijk en te lang maken. Wij kiezen er vaak voor om per video een specifiek thema uit te werken, zodat het verhaal krachtig en duidelijk blijft.

3. De offer: een krachtige call to action

In de laatste fase, the offer, vertel je wat je te bieden hebt of geef je aan wat je wilt dat de kijker doet, zoals solliciteren, reageren of contact opnemen met een recruiter. Dit wordt ook wel een call to action genoemd. Door een duidelijke call to action te hebben, eindigt je video sterk en is de kans groter dat de kijker daadwerkelijk de gewenste actie onderneemt – en dat is uiteindelijk het doel van de video.

Een sterk script is essentieel

Een goed doordacht script zorgt ervoor dat kijkers langer blijven kijken en dat de boodschap duidelijk overkomt. Met een script kun je je verhaal sturen en kijkers verleiden om betrokken te blijven. Het is belangrijk om in het script de sterke punten van je EVP (Employer Value Proposition) naar voren te brengen. Onderzoek waar je doelgroep behoefte aan heeft en hoe dit aansluit bij wat jouw bedrijf te bieden heeft. Wij doen altijd een interviewronde met medewerkers voordat we aan het script beginnen, zodat we een goed beeld krijgen van wat belangrijk is voor de medewerkers en wie dit het best voor de camera kan verwoorden. Door deze aanpak ontstaat een duidelijke rode draad in je wervingsvideo.

Het is ook cruciaal om de juiste woorden te kiezen. Gebruik woorden waar je doelgroep op aanslaat, zogenaamde emotional trigger words. Dit zijn woorden die direct een emotionele verbinding creëren met een product of vacature. Voor een hypotheek gebruiken we bijvoorbeeld vaak termen als zekerheid, vertrouwen, droom en toekomst. Voor jouw vacature zijn er ook specifieke woorden die je doelgroep zullen aanspreken. Doe onderzoek naar deze woorden en verwerk ze in je script.

Ontdek hoe wij scripts slim afstemmen op de behoefte van jongeren bij het werven van vakantiekrachten

Shots en videomontage: Houd de kijker geboeid

Een veelgemaakte fout is het te lang aanhouden van dezelfde shots. Hierdoor raken kijkers snel afgeleid en haken ze af. Door de opkomst van TikTok zijn we gewend geraakt aan video’s met snelle montages. Het is daarom belangrijk om in je video elke 2 à 3 seconden van shot te wisselen. Beelden van medewerkers doen het vaak goed, maar het is ook fijn om af te wisselen met sfeerbeelden. Zorg er echter voor dat de sfeerbeelden niet te lang in beeld blijven, want als er te lang geen medewerkers in beeld zijn, haakt de kijker sneller af.

De juiste videolengte voor elk platform

De lengte van je wervingsvideo speelt ook een grote rol in hoe lang mensen blijven kijken. Veel wervingsvideo’s zijn te lang. We zien regelmatig video’s van langer dan 3 minuten, maar online hebben we simpelweg niet zo’n lange aandachtsspanne. Uit onderzoek blijkt dat video’s van minder dan 2 minuten de meeste betrokkenheid krijgen. Houd hier rekening mee bij het schrijven van het script en time het goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ook de plek waar je de video wilt gebruiken, beïnvloedt de ideale lengte. Voor je werken-bij website en YouTube kun je prima een long form video van 1 tot 2 minuten gebruiken. Voor social media zoals Facebook, Instagram en TikTok zijn short form video’s van 10 tot 30 seconden veel effectiever.

Je kunt zeker verdieping in je verhaal aanbrengen, maar doe dat op de juiste plaats. Social media zijn vaak niet het geschikte platform voor lange verhalen, maar op YouTube en je werken-bij website nemen kijkers meer tijd om naar je verhaal te luisteren. Socials zijn beter geschikt om nieuwsgierigheid te wekken en specifieke elementen van je employer brand te benadrukken.

Videoformaat: Afstemmen op het platform

Naast de lengte is ook het formaat van je video belangrijk. Op YouTube en je werken-bij website werkt een horizontale video goed, maar voor social media is een verticale video geschikter. Voor TikTok en Instagram Reels gebruiken we altijd verticale video’s, en voor tijdlijnvideo’s rechthoekige formaten. Door het juiste formaat te kiezen, vul je het scherm optimaal en verbeter je de kijkervaring, waardoor de doelgroep langer blijft kijken.

Ondertiteling: Onmisbaar voor social media

Wist je dat ongeveer 80% van de content op social media zonder geluid wordt bekeken? Om ervoor te zorgen dat je boodschap toch overkomt, is het belangrijk om ondertiteling toe te voegen. Zonder ondertiteling zal je video een hoog afhaakpercentage hebben, wat zonde is van je inspanningen. Zorg dus altijd voor goed leesbare ondertiteling, met voldoende grote letters, vooral op platforms als Reels en TikTok, waar grotere ondertiteling gebruikelijk is.

Conclusie: De kracht van een wervingsvideo in recruitment

Een effectieve wervingsvideo kan een groot verschil maken in je recruitment marketing. Door gebruik te maken van de juiste opbouw, een krachtig script, en het afstemmen van de lengte en het formaat op het platform, vergroot je de kans op betrokkenheid en sollicitaties. Vergeet niet te experimenteren met verschillende formaten en stijlen om te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep.

Auteur

RECRUITMENT MARKETING
DIE JE RAAKT.

Wij geloven dat er in elk bedrijf of organisatie een goed verhaal schuilt. Een verhaal dat de moeite waard is om te vertellen, en vooral, door het te laten vertellen.

VOLG ONS

Voor extra info & inspirerende
content